Demam Kepialu (Tifoid)


Demam Kepialu (Tifoid)

Demam Tifiod adalah satu jangkitan bawaan makanan disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi (S. typhi). Bakteria ini terdapat di dalam darah, urin dan najis pesakit dan juga najis pembawa. Pembawa adalah seorang yang mempunyai bakteria tifoid tetapi tidak mempunyai gejala demam tifoid. Mereka ini sukar dikesan dan sentiasa mengeluarkan bacteria tifoid di dalam najis dan seterusnya menjangkiti orang lain.
Klik untuk baca
Demam Denggi


Demam Denggi

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.
Klik untuk baca
polio


Apakah Penyakit Polio

Penyakit polio adalah penyakit berjangkit disebabkan virus polio yang menyerang sistem saraf manusia dan boleh menyebabkan kelumpuhan kekal. Sekiranya kegagalan pernafasan berlaku, ia boleh membawa maut kepada manusia.
klik untuk baca
This image for Image Layouts addon


Tips Berhenti Merokok

Sihat sepanjang hayat. Merokok meningkatkan risiko sehingga 10 kali ganda untuk mendapat 40 jenis penyakit serius seperti kanser paru-paru, penyakit jantung dan angin ahmar atau strok. Merokok boleh memberi kesan kepada hampir setiap organ dan tisu badan.
Klik untuk baca
vape


Rokok Elektronik (Vape)

Kementerian Kesihatan mendefinisikan peranti elektronik yang mengandungi nikotin adalah dirujuk sebagai 'rokok elektronik' (eCig), sementara yang tidak mengandungi nikotin, adalah dirujuk sebagai Vape.
Klik untuk baca
flu


Influenza

Influenza berlaku di seluruh dunia terutamanya di kawasan beriklim sederhana. Influenza adalah penyakit bermusim yang berlaku pada musim sejuk iaitu pada November hingga Mac di Hemisfera Utara dan dari April hingga September di Hemisfera Selatan.
Klik untuk baca

Osteoporosis adalah keadaan di mana tulang itu sudah lemah mengakibatkan tulang-tulang rapuh dan mudah patah. Ia bertambah teruk jika pesakit melakukan banyak aktiviti yang menggunakan kekuatan tulang seperti mengangkat barang.

Selain itu, ia juga akan bertambah teruk apabila pesakit tidak mengambil kalsium dengan secukupnya. Pengambilan kalsium amat penting kerana ia akan memberi kekuatan kepada tulang. Oleh sebab itu, dari kecil kita digalakkan untuk minum susu.

Bagaimana kita boleh mendapat penyakit osteoporosis?

Ketahui Faktor-Faktor Tulang Rapuh Atau Osteoporosis